Boşanmanın Tanıma ve Tenfiz Davası Sonunda Gerçekleşmesi Halinde Mal Rejimi Ne Zaman Sona Erer?
TMK m.225 yasal mal rejiminin sona erme nedenlerini düzenlemektedir. Maddenin 2. Fıkrası ise Mahkemece evliliğin boşanma ile sona erdirilmesine karar verilmesi halinde, mal rejiminin dava tarihinden geçerli olmak üzere sona ereceği düzenlenmiştir. Burada tarafların yabancı mahkeme kararı ile boşanmaları halinde, mal rejiminin sona erdiği tarih, yabancı mahkemede açılan boşanma davasının açıldığı tarihtir. Böylelikle Mahkeme kararı tenfiz edilmeden mal rejimi tasfiyesi istenmeyecek ise de, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Hukuk Usulü Kanunu’nun 59.maddesi uyarınca yabancı mahkemenin kararı geçmişe etkili olarak hüküm ifade edecektir.
Bu konuda mal rejim bakımından yine eşlerin evlenme ve boşanma tarihleri önem kazanmaktadır. Şöyle ki;01.01.2002 tarihinden önce evlenip 2002 yılından sonra evliliği devam eden eşler, 2002 yılına kadar yürürlükten kalkan 743 sayılı TMK 170.maddesine göre Mal ayrılığı rejimine tabii olurken, bu tarihten sonra boşanan eşler edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olacaklardır.
5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Hukuk Usulü Kanunu’nun 59.maddesinde, Yabancı Mahkeme kararlarının kesin hüküm veya kesin delil etkisinin, Mal rejimi bakımından da, yabancı mahkeme kararının Tanınma veya Tenfizinden itibaren değil, Tanıma veya Tenfize konu yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade edeceği, Yargıtay Kararları ile belirlenmiştir. Bir diğer deyişle, hüküm kesinleştiği takdirde, taraflar arasındaki mal rejiminin, davanın açıldığı gün itibari ile sona erdiğinin kabulü gerekecektir.