İhtiyati Tedbir Nedir? Neden Kurulur?
Bir çeşit Hukuki Koruma olan İhtiyati Tedbir, Talep eden tarafın talep ettiği hakkını açacağı bir dava ile ya da devam eden bir davanın neticesinde elde etmesinin sağlanması amacıyla tesis edilen bir tür Hukuki güvencedir.
Örnekleri arasında sıralayacağımız Mirasçılar arasında Gayrimenkuller üzerinde yapılmış Taksim Sözleşmelerinin iptalleri isteminde bu hukuki kurum sıkça karşımıza çıkmaktadır. Şöyle ki; özellikle kırsal kesimlerde kardeşler arasında cinsiyet farkı sebebi ile haksız bölüşülmenin yapıldığı durumlarda taşınmazların değerleri arasında hayli farklılıklar görülmekte hatta erkek kardeşlerin okuma yazma bilmeyen kız kardeşlerine göre daha fazla ve daha değerli paylar aldıkları ve bu şekilde dayatmada bulundukları izlenmektedir.
Gelişen çağla birlikte özellikle medya, iletişim araçlarının çoğalması ile bilinçleşen kırsal kesimdeki insanlarımız, miras mağduru olmamak için haklarının ne olduğunu bilerek hareket etmeye başlamıştır. İşte İhtiyati Tedbir müessesesi de birçok örnekte olduğu gibi verdiğimiz bu örnek sonucu zaruri bir hukuki koruma olarak ortaya çıkmaktadır. Sözleşme ile taşınmazlar üzerinde orantısız şekilde yapılmış paylaşım sözleşmesinin iptali davalarında taşınmazlar üzerine teminatsız olarak İhtiyati Tedbir konulması talebi Mahkeme tarafından çoğu zaman yerinde görülmekte hatta talep eden taraf dilekçesinde dayandığı ihtiyati tedbir sebebini ve türünü açıkça belirterek haklılığını ispat ederse Mahkeme talebi kabul ederek, talep eden lehine karar vermektedir. Zira taşınmazların 3. kişiler ile kötü niyetli 3. kişilere devrinin önlenmesi ancak bu yolla sağlanabilmektedir.
İhtiyati Tedbir Baskı Unsuru Değildir
Vurgulamak gerekirse, ihtiyati tedbirin asıl uyuşmazlığı çözen bir karar olmadığı geçici bir hukuki koruma olduğu, bunun için de basit bir iddianın değil yaklaşık ispatın ihtiyati tedbir için yeterli olduğu hususudur. İhtiyati tedbir ile birlikte devam eden davanın esası görüşülürken talep edenin kuvvetli ve somut deliller ile iddiasını güçlendirdiği takdirde davanın olumlu sonuçlanması kaçınılmaz olacaktır.
Burada eklemek istediğimiz önemli diğer bir husus ise İhtiyati Tedbir, karşı tarafı cezalandırmak ya da baskı altına almak için değil, hakkın korunması amacına hizmet etmektir yani ihtiyati Tedbir bir baskı unsuru olmayıp, aksine taraflar arasındaki menfaat dengesinin hakim tarafından yeterince irdelenerek gözetildiği bir müessesedir.